RadioDocumentare

    Un loc unde să cunoașteți o altă formă a documentarului vă așteaptă în foaierul Cinematecii Eforie. Radio documentarele marca Storymania pot fi ascultate într-un colț special amenajat la etaj, unde, odată așezată perechea de căști, vă alegeți din lista propusă de noi povestea spre care să călătoriți într-un voiaj cultural de 25 de minute.

    Secţiune prezentată împreună cu Radio România Cultural
şi susţinută de
allview

 

1. CAI DE POVESTE
În timp ce Marea Britanie câștigă anual 4 miliarde de lire sterline de pe urma curselor de cai, Bucureștiul e singura capitală europeană fără hipodrom. Dar nu a fost mereu așa. Vă invităm să ascultați povestea unei peroade în care activitățile hipice de aici rivalizau cu cele din Londra și Paris, o poveste despre cai faimoși, pasiuni și viața în înalta societate.

Un documentar de DAN VASILIU
Anul producției: 2014
Durata: 25 min.

2. MATERA, ORAȘUL PEȘTERĂ
Orașul MATERA va deveni capitală culturală europeană în 2019. Până să ajungeți să îl cunoașteți mai îndeaproape, vă invităm să îl descoperiți cu multiplele sale fațete și particularități culturale din acest documentar.

Un documentar de DAN VASILIU
Anul producției: 2014
Durata: 25 min.

3. BARICADA CULTURALĂ. 25 de ani de la Căderea Comunismului  (I)
Revoluțiile din 1989 din Centrul și Estul Europei au dus la prăbușirea comunismului și au marcat începutul unei noi vieți pentru milioane de oameni. Grevele poloneze, sosirea lui Mihail Gorbaciov la conducerea URSS, căderea Zidului Berlinului, toate au reprezentat momente cheie care au contribuit la căderea comunismului în Europa și sunt prezentate într-un material special.

Un documentar de DAN VASILIU
Anul producției: 2014
Durata: 25 min.

4. BARICADA CULTURALĂ. 25 de ani de la Căderea Comunismului (II)

Ultimul deceniu al perioadei comuniste a fost și cel mai dificil de îndurat: alimentare goale, lumina oprită și căldură cu țârâita. Pe lângă cozile interminabile pentru “adidași” sau niște “frați Petreus”, s-au format rețelele PCR – adică pile, cunoștințe și relații. Puteți asculta un documentar special despre viața în comunism, văzută, însă, prin ochii artiștilor și intelectualilor.

Un documentar de DAN VASILIU
Anul producției: 2014
Durata: 25 min.

5. TIMIȘOARA 25
(BARICADA CULTURALĂ. 25 de ani de la Căderea Comunismului).

În urmă cu 25 de ani, la Timișoara s-a strigat libertate, s-a murit pentru libertate. Aici a început sfârșitul unei dictaturi ce părea a fi de neclintit. De ce la Timișoara și nu în altă parte, ce a avut special acest oraș, cum s-a aprins scânteia revoluției – răspunsurile pentru aceste întrebări le aflăm de aici.

Un documentar de ANCA MATEESCU
Anul producției: 2014
Durata: 25 min.

6. AMBRA DE LA COLȚI – PIATRA SARACULUI SAU CEL MAI VALOROS CHIHLIMBAR DIN LUME?
Comuna Colţi din judeţul Buzău a fost cândva bogată în zăcăminte de chihlimbar. Au existat mine de exploatare, s-au găsit pepite foarte valoroase, unele fiind expuse la Muzeul Chihlimbarului din localitate, singurul de acest fel din România. Un muzeu la care drumul de acces este „în pericol de prăbuşire”. Dar cei care îşi asumă riscul vor descoperi poveşti şi legende despre puterea ambrei de la Colţi şi vor întâlni localnici care caută şi astăzi piatra semiprețioasă în albia râului sau în stâncile munţilor.

Un documentar de DANA PITROP
Anul producției: 2014
Durata 25 min.

7. CULTUL ȘI CULTURA PERLELOR
Perlele au exercitat o fascinație constantă, traversând istoria ca un simbol al bogăției și, mai ales, al frumuseții naturale. Dacă în trecut erau „rezervate” doar celor din înalta societate (pescuitorii de perle fiind în general sclavii africani), astăzi sunt accesibile tuturor, datorită japonezului Kokichi Mikimoto, care în 1893 a obținut prima perlă de cultură din lume. Biologul Oana Popa și istoricul Monica Neațu vorbesc mai multe despre cultura perlelor.

Un documentar de DANA PITROP
Anul producției: 2015
Durata: 25 min.

8. LUMINA DIN ÎNTUNERIC
„A lumina întunericul” este felul in care criticii de artă caracterizează opera lui Michelangelo Merisi, alias Caravaggio. Unul dintre tablourile celebrului pictor italian luminează acum chiar și întunericul nevăzătorilor. Dar cum privesc orbii un tablou? Cum văd ei decorul dintr-un film? Și cum pot avea acces la orice carte scrisă? În general, cum pot avea nevăzătorii acces la artă și cultură?

Un documentar de GEORGIANA PETRACHE
Anul producției: 2014
Durata: 25 min.

9) ANTICAFENEAUA
În timp ce cafenelele concept demonstrează o imaginaţie nesfârşită, reconstituind decoruri din epoci diferite și moduri de servire ingenioase, în lume apar anticafenelele, inclusiv la Bucureşti. Iar la anticafenea, nota de plată vine numai pentru timpul petrecut acolo. E aşa cum spune Seneca, patronul spiritual al locului: “Nimic nu ne aparţine, doar timpul e al nostru”.

Un documentar de GEORGIANA PETRACHE
Anul producției: 2015
Durata: 25 min.

10) TOTO ȘI SURORILE LUI
Un film în regia lui Alexander Nanau. O poveste adevărată ai cărei eroi sunt Totonel, Andreea și Ana, trei copii care așteaptă ca mama lor să se întoarcă din închisoare. Întâmplările prin care trec cei trei, viața lor în lipsa mamei, într-o zonă săracă din cartierul Ferentari a fost urmărită pe o durată de 14 luni, constituind suportul unui documentar observațional.

Un documentar de LIDIA LAIC
Anul producției: 2015
Durata: 25 min.

11. LITERATURA ANGAJATĂ: ARMĂ SAU SCUT?
Într-o perioadă în care cuvântul responsabilitate a devenit cel mai des folosit cuvânt în legătură cu libertatea de expresie, a vorbi despre literatură angajată ne poate ajuta să înţelegem de ce, cum şi când decid scriitorii că instrumentele de scris trebuie să devină arme. Arme sau scut. Aveți acces la câteva dintre reperele unui documentar despre a fi scriitor angajat.

Un documentar de ELENA VLADAREANU
Anul producției: 2015
Durata: 25 min.

12. DUPA 25 DE ANI. PIAȚA UNIVERSITĂȚII
A devenit un clişeu faptul că istoria recentă rareori devine sursă de inspiraţie pentru artişti. La 25 de ani de la mineriade, tragem adânc aer în piept şi analizăm mineriada văzută artistic. Uneori e posibil să nu ne convină. Pentru că arta ar bagateliza istoria. Alteori, dimpotrivă, arta ne ajută să aflăm lucruri pe care nici istoria nu le cunoaşte îndeajuns.

Un documentar de ELENA VLADAREANU
Anul producției: 2015
Durata: 25 min.

13. ANTICARII VECHI ȘI NOI
După unele mărturii, primul anticar din București ar fi fost Pohl. ‘’Casa lui de încredere” ar fi fost întemeiată în anul Unirii Principatelor, 1859. Cel despre care avem însă informații mai exacte este anticarul Leon Alcalay. Anticarii Bucureștiului: de pe Academiei, strada Doamnei sau Moșilor sunt în prăvăliile lor și rămân, deocamdată, optimiști cu privire la soarta cărții, de care se leagă, până la urmă, și soarta lor.

Un documentar de EUGEN LUCAN
Anul producției: 2015
Durata: 25 min.

14. UN EROU DE POVESTE: BUCUREȘTIUL DIN CĂRȚI
Un oraș neiubit și lăsat de izbeliște, un oraș adorat, un oraș viu. Astăzi vă vom spune o poveste despre București, una dintre multele care așteaptă să fie spuse. O poveste despre Bucureștiul din cărți, mai vechi sau mai noi. Bucureștiul văzut de scriitorii noștri sau de scriitori străini care au trecut pe aici și l-au facut “erou de poveste”.

Un documentar ANCA MATEESCU și EUGEN LUCAN
Anul producției: 2014
Durata: 25 min.

15. EROII DE LÂNGĂ NOI
Malala Yousafzai și Kailash Satyarthi sunt eroii poveștii – dar sunt, mai ales, eroii celor peste 80 000 de copii cărora Satyarthi le-a oferit o șansă la viață – pentru că i-a salvat de la o viață de sclavi, de la o viață în sărăcie și de la prostituție, iar Malala, aproape cu prețul vieții, le-a dezvăluit fetelor, mai ales în țările în care acestea nu sunt decât o statistică, puterea educației.  Cei care, pentru viețile lor dăruite binelui altora, au primit anul acesta Premiul Nobel pentru Pace.

Un documentar de CORINA NEGREA
Anul producției: 2014
Durata: 25 min

16. POVESTEA UNUI INSTITUT CARE NU TREBUIE LĂSAT SĂ MOARĂ
Institutul Cantacuzino a fost înfiinţat la 4 aprilie 1921. În anul 2000, catalogul comercial al Institutului Cantacuzino cuprindea 154 de produse. Este “responsabil” de eradicarea unor boli transmisibile precum malaria, variola și poliomielita în România. Din anul 2010 nu mai produce şi nu mai comercializează nici un produs biologic administrabil la om. Deşi nu e declarat oficial, Institutul este falimentar iar statutul său este incert. Chiar dacă acesta este declarat Instituţie Strategică de Importanţă Naţională, este în pericol de a fi desființat.

Un documentar de CORINA NEGREA
Anul producției: 2015
Durata: 25 min.

17. CRIMĂ SAU PEDEAPSĂ?
Pedeapsa cu moartea se mai aplică și în zilele noastre, în peste 40 de țări din întreaga lume. Sunt țări care condamnă oameni la pedeapsa capitală nu doar pentru crime, ci și incest, trafic de stupefiante sau corupție. Cine militează astăzi pentru abolirea pedepsei? Care sunt argumentele celor care spun că ar trebui pastrată? Care sunt implicațiile etice? Documentarul conține un interviu în exclusivitate cu Joaquin Jose Martinez, primul european nevinovat, eliberat din ”culoarul morții” din Florida, SUA.

Un documentar de GEORGE GÂLEA
Anul producției: 2014
Durata: 25 min.

18. ÎNCHISORILE COMUNISTE
(BARICADA CULTURALĂ. 25 de ani de la Căderea Comunismului)

Peste 230 de centre de detenție și muncă forțată au însemnat înca de la începutul anilor de comunism în România distrugerea elitei intelectuale și politice a țării, dar și o metodă de terorizare a tururor cetățenilor care se împotriveau liniei de partid. Vă propunem un documentar despre închisorile țării cu cel mai represiv regim dictatorial dintre țările care au aparținut fostului bloc sovietic.

Un documentar de GEORGE GÂLEA
Anul producției: 2014
Durata: 25 min.

19. PROPAGANDA COMUNISTĂ
(BARICADA CULTURALĂ. 25 de ani de la Căderea Comunismului)

În încercarea de a se legitima, regimul comunist din România, ca atâtea alte regimuri totalitare, s-a folosit de scriitorii, muzicienii, actorii sau regizorii țării pentru a își trasmite mesajele. Care au fost artiștii aserviți partidului, dar și cei care i s-au împotrivit, cum suna propaganda comunistă în diferitele ei forme, aflați prin intermediul acestui material.

Un documentar de GEORGE GÂLEA
Anul producției: 2014
Durata: 25 min.

20. DUPĂ 25 DE ANI. PIAȚA UNIVERSITĂȚII
Cântece de protest sau cântece cu mesaj social: artist vs. politică. Cum este surprins momentul Mineriada prin muzică, cum suna momentul ’90 în muzica internațională și cum s-a cântat în Piata Universității, cum arată muzica – oglindă a mentalității românești. Sunt câteva dintre temele abordate în documentarul dedicat felului în care “a sunat” Piața Universității în 1990 și ce a însemnat aceasta pentru cultura noastră auditivă.

Un documentar de MARIA BALABAȘ
Anul producției: 2015
Durata: 25’