În caravană. Jurnal de bord. 1 martie 2014, Brașov.

În caravană. Jurnal de bord. 1 martie 2014, Brașov.

scris de Echipa Docuart pe

Vine o vreme când iei cu tine tot ce ai făcut până în acel moment și pleci să le arăți și altora cine ești. Suntem abia la începutul acestei călătorii prin țară, încă nu știm cum va fi, ce sau cine ne va apărea în cale, pe cine vom cunoaște, pe cine vom surprinde.

Prima destinație: Brașov. Nu e întâmplător că am aterizat mai întâi cu caravana noastră tocmai în Sala Patria. Totul stă sub semnul începutului, e martie, e primăvară, iar această sală are o tradiție veche în Brașov, evenimentul nostru tocmai inaugurează redeschiderea vechiului cinematograf.  Când aud de documentar oamenii sînt demulte ori intimidați, de aceea am și plecat la drum, să trezim în spectatori o familiaritate și o curiozitate față de acest gen cinematografic, să îmblînzim gusturile, să redăm plăcerea de a vedea povești adevărate. Timid s-au apropiat și spectatorii noștri în sala Patria, dar bucuria filmului a învins restul. Spectatoarele au fost îmblânzite o dată în plus atunci când li s-a prins la încheietura mâinii un mărțișor.

Sesiunile de întrebări și răspunsuri au debutat cu Stremt89. Față în față, Anca Pușcaș și Florin Barbu au discutat despre documentarul-interviu pe care cea dintâi l-a realizat în 2011. Stremt89 a luat marele premiu la București Docuart Fest în 2013. Cei care participat la proiecție au putut adresa în buna tradiție Q&A întrebări regizoarei și criticului de film. Au primit răspunsuri, s-au amuzat uneori, s-au bucurat de o întâlnire directă cu un realizator de documentare. Și pentru asta am plecat noi la drum acum la începutul primăverii: ca să luăm cu noi, în caravană, oameni intersanți și valoroși din lumea filmului documentar și să îi prezentăm celor care ar vrea să îi cunoască.

_MG_6415

A doua întâlnire Q&A, care a durat mai bine de o oră, a avut-o în prim plan pe regizoarea Laura Căpățână Juller și o temă sensibilă: povestea dureroasă a copiilor crescuți de bunici, în timp ce părinții lor sunt plecați să lucreze în străinătate. Laura Căpățână Juller a regizat documentarul aici… adică acolo. Întâlnirea a fost intensă pe măsura subiectului, valabil în continuare și azi, iar intensitatea a fost sporită și de faptul că Laura se întâlnea astfel cu spectatorii din orașul ei natal. Aceștia din urmă au descoperit plăcerea de a analiza un film documentar, care presupune nu numai disecarea unui produs estetic, ci și dezbaterea unor teme reale, poate chiar a unora care ne privesc direct.

Cu noi în caravană a urcat și Jojo Cătălina Grama, așa că vă închipuiți că ea însăși a povestit spectatorilor despre felul în care vede ea filmul documentar, despre natura aparte a acestui gen cinematografic pe care oamenii îl descoperă din ce în ce mai mult.

Brașovul a fost doar începutul aventurii noastre. Continuăm să călătorim în căutarea celor care se lasă fascinați de lumile documentarului.

Eveniment realizat cu sprijinul CNC (Centrul Național al Cinematografiei)
Partener:
Primăria municipiului Brașov
Sponsor: RiBOX
Parteneri media locali:
brasovultau.ro  //  Mix2 TV  //  MixTV  //  Fagaras TV
Parteneri media:
Digi24 Brasov  //  Ca-n Filme  //  radioguerrilla.ro  //  cinemarx.ro  //  zilesinopti.ro  //  gratuitor.ro  //  lapunkt.ro  //  cinefun.ro  //  romaniapozitiva.ro  //  ziarulmetropolis.ro

Comments are closed