În caravană. Jurnal de bord. 12 aprilie 2014, Cluj-Napoca

În caravană. Jurnal de bord. 12 aprilie 2014, Cluj-Napoca

scris de Echipa Docuart pe

Cluj-Napoca. Un fel de capăt de drum. Deşi ne pregătim pentru întoarcerea Caravanei în forţă la Bucureşti.

Şi unde poate fi oare filmul mai acasă dacă nu la Cluj? Casa noastră efemeră a fost aici cinematograful Mărăşti. Ritualul Caravanei fiind mereu acelaşi, pe măsură ce am diversificat destinaţiile, am devenit tot mai atenţi la detalii. Ca de exemplu că de fiecare dată când începem proiecţiile cu micul nostru spot, lumea se amuză şi îl recunoaşte. Celina Niţu e de vină pentru asta, pentru că a reinventat arta spălării pe dinţi de dragul documentarului românesc.

Aici ne-am întâlnit cu un public care e obişnuit să reziste ore în şir la proiecţii, cu oameni tineri şi deschişi, dispuşi să discute, să dezbată, aşa cum au făcut-o cu Laura Căpăţână Juller pe marginea documentarului aici… adică acolo. În toate oraşele Caravanei noastre, am găsit oameni care să se identifice într-un fel sau altul cu tema acestui documentar. E o temă naţională, pe care maniera stilistică a regizoarei o potenţează la maximum. Nimic nu este mai convingător şi mai creator de empatie ca imersiunea în mediul de zi cu zi al acestor copii care cresc în lipsa părinţilor plecaţi să lucreze în străinătate, ca accesul în intimitatea suferinţei lor.

Poate mai mult ca oriunde altundeva, documentarul care îl are ca “personaj” principal pe Emil Racoviţă, Exploratorul (Titus Muntean şi Xantus Gabor), a avut un ecou aparte. Aici Racoviţă era invitat, în 1920, ca profesor la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Cluj şi înfiinţa primul institut de biospeologie din lume.

Clujul a încheiat oficial Caravana noastră prin ţară. 5 oraşe stau în urma noastră la sfârşitul ei. Braşov, Sibiu, Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca. 85% din spectatorii noştri au avut până în 30 de ani. Nu a fost loc din care să plecăm fără invitaţia de a reveni şi nu numai cu Caravana, ci şi cu alte proiecte legate de documentarul românesc. Scopul nostru rămâne acela de a face documentarul românesc să circule, să ajungă până la cei care şi-ar dori să ştie că există, dar nu au aflat încă unde să-l caute.

Mulţumim celor care ne-au însoţit în prima ediţie a caravanei, Laura Căpăţână Juller, Anda Puşcaş, Celina Niţu, Svetlana Cârstean, Cristina Hurdubaia, Florin Barbu.

Mai multe detalii pe festival.docuart.ro

Eveniment realizat cu sprijinul CNC (Centrul Naţional al Cinematografiei)

Partener: Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Cinema Mărăşti,
Sponsor: Univers T, Ribox
Parteneri media locali: Clujul cultural.ro, Făclia de Cluj, E+ TV, welcome2cluj, Clujlife, partytude.ro
Parteneri media: Digi24 Cluj  //  Ca-n Filme  //  radioguerrilla.ro  //  cinemarx.ro  //  cooperativaurbana.ro  //  zilesinopti.ro  //  gratuitor.ro  //  lapunkt.ro  //  cinefan.ro  //  romaniapozitiva.ro  //  ziarulmetropolis.ro  //  e-cultura.info

Comments are closed