În caravană. Jurnal de bord. 29 martie 2014, Iași

În caravană. Jurnal de bord. 29 martie 2014, Iași

scris de Echipa Docuart pe

Așa cum altădată artiștii se plimbau dintr-un oraș în altul ca să le prezinte oamenilor piese de teatru sau pur și simplu spectacole de circ, la fel și noi în primăvara asta am hotărât să ne luăm în bagaje filmele premiate anul trecut, la ediția a doua a festivalului București Docuart Fest, și să venim noi în întâmpinarea unui nou public pe care nu-l cunoaștem, dar pe care îl descoperim cu mare bucurie de fiecare dată.

Când iei drumul Moldovei, te înhami nu numai cu răbdare, dar și cu o mare poftă de privit în jur, și nu te mai saturi până la întoarcere, și nici atunci de tot. Dealurile blânde, pământurile primăvăratice, pomii înfloriți, berzele care mănâncă în urma tractoarelor, toate acestea nu pot decât să te facă să înțelegi că ai ales timpul perfect pentru caravană. Dar și una dintre cele mai interesante destinații. Iașiul are o frenezie culturală permanentă, peste tot sunt muzee, evenimente la care oamenii vin în continuare cu un fel de religiozitate față de tot ce e artă. Și cum noi vom proiecta documentarele noastre în Casa de cultură “Mihai Ursachi”, nu putem să ne simțim decât în miezul lucrurilor. Copoul ne e martor, la fel și Muzeul “Mihai Eminescu”, care e la doi pași.

Aproape 7 ore de film și două dezbateri, asta am pregătit de zor, încercând să nu uităm detaliile importante. Când spectatorii încep să sosească pe rând, ne dăm seama că oamenii chiar sunt interesați de documentare și că s-au lăsat ușor convinși să-și petreacă astfel ziua de sâmbătă.

Prima tranșă: În umbra castelului (r. Csibi Laszlo), Carpe Noctem (r. Constantin Radu Vasile), După fel și chip (r. Paula Oneț), Stremț 89 (r .Anda Pușcaș și Dragoș Dulea). Publicul a reacționat, uneori chiar intens, la umorul de diferite feluri din cele patru filme, au descoperit drame, obsesii diferite, au retrăit în cheie comică revoluția din ’89. După fel și chip a reușit să provoace și lacrimi și hohote de râs, nimic nu e mai înduioșător decât grija oamenilor pentru fotografiile de pe propriile morminte.

Surpriza proiecțiilor de la Iași a constituit-o documentarul Viața după gratii, realizat în cadrul cursurilor de cinematografie de la închisoarea Rahova și coordonat de Daniela Apostol. Discuțiile care au urmat s-au încheiat cu greu, curiozitatea spectatorilor față de acest proiect s-a dovedit a fi mare.

După documentarul Exploratorul (r. Titus Muntean și Xantus Gabor), dedicat lui Emil Racoviță, seara s-a încheiat în mod deja tradițional cu aici… adică acolo, filmul regizat de Laura Căpățână Juller. Subiectul delicat a aprins discuțiile finale cu regizoarea, moderate de criticul Florin Barbu. Cum s-a lucrat cu protagoniștii, ce s-a întâmplat cu ei după realizarea filmului, cum au fost găsiți și aleși. Tot atâtea întrebări normale pentru orice documentar, cu atât mai presante în cazul filmului de față, care spune povestea a două fete crescute de bunici, în timp ce părinții lucrează undeva în Spania, de ani de zile. E de altfel povestea atâtor copii români, așa cum au explicat și cei de la organizația “Salvați copiii”, aflați în sală. Povestea spusă de Laura Căpățână Juller este, în realitate, una cu final fericit. Părinții din istoria ei au decis să se întoarcă definitiv acasă. De aici, o nouă discuție: în ce fel filmul, respectiv arta, pot influența deciziile oamenilor? Cât de mare a fost oare contribuția filmului și mai ales a cadrelor finale, în care fetița Sanda mărturisește că suferă enorm din cauza distanței care o separă de părinți, în a-i determina pe părinți să se-ntoarcă?
Ziua Caravanei s-a sfârșit pe holurile casei “Mihai Ursachi”, unde discuțiile despre aici… adică acolo și despre celelalte documentare prezentate au continuat o vreme și s-ar mai fi prelungit dacă nu ar fi venit ora plecării acasă.
Ne pregătim pentru următoarea oprire, Timișoara.

Eveniment realizat cu sprijinul CNC (Centrul Național al Cinematografiei)
Partener: Primăria municipiului Iași, Fundația Iași Capitală Europeană, Casa de cultură Mihai Ursachi
Sponsor principal: Opel – www.andemotors.ro
Sponsor: RiBOX
Parteneri media locali: 
Radio Romania Iasi, Cronica de Iași, Evenimentul, 
Ziarul de Iași, Iași Fun

Parteneri media:
Digi24 Iași // Ca-n Filme // radioguerrilla.ro // cinemarx.ro // cooperativaurbana.ro // zilesinopti.ro // gratuitor.ro // lapunkt.ro // cinefan.ro // romaniapozitiva.ro // ziarulmetropolis.ro // e-cultura.info

Comments are closed