În caravană. Jurnal de bord. 6 aprilie 2014, Timişoara

În caravană. Jurnal de bord. 6 aprilie 2014, Timişoara

scris de Echipa Docuart pe

Timişoara, o destinaţie pe care o aşteptăm cu sufletul la gură, în ciuda oboselii care începe să se acumuleze uşor, uşor odată cu kilometrii de pe bordul maşinii.

Cum altfel am fi putut să ne facem intrararea în inima Banatului, dacă nu în forfota şi animaţia mai multor evenimente simultane, toate deopotrivă de importante. Un marş al bicicliştilor, un protest împotriva gazelor de şist, un eveniment la Institutul Polonez, un altul la Institutul francez şi un Târg de Paşte. Cum DocuArt a venit aici cu arsenalul filmului documentar românesc, nu putea decât să se integreze perfect în acest peisaj plin de viaţă culturală. Altfel, vreme frumoasă, un pic sub 20 de grade, lalele peste tot. De când am plecat să străbatem ţara cu Caravana noastră, putem urmări cum înaintează primăvara, cum ocupă din ce în ce mai mult spaţiu: am început cu viorelele şi brânduşele, acum am ajuns deja la lalele şi nici liliacul nu e departe.

Locul nostru de desfăşurare a fost de data asta Filarmonica Banatul. Ne-am instalat ca de obicei tabăra şi am început să primim publicul. Mulţi oameni tineri, majoritatea, care au stat pe tot parcursul celor şase ore de proiecţie. Am avut bucuria să-l avem alături şi pe Lucian Ionică, conferenţiar la Universitatea de Vest din Timişoara, unde predă jurnalism de televiziune şi film documentar. Ne cunoştem de la ediţia a II-a a Bucureşti Docuart Fest. Atunci ne-a prezentat volumul Documentar şi adevăr.

Ca de obicei proiecţiile au captivat pe toată lumea, discuţiile în jurul documentarului aici… adică acolo, realizat de Laura Căpăţână Juller prelungindu-se aşa cum se întâmplă de fiecare dată. Subiectul ales de ea, un fragment din viaţa a două fete crescute de bunicii lor, fiindcă părinţii sunt plecaţi să lucreze în Spania, continuă să îi facă pe oameni să vorbească, să empatizeze. Şi cum regizoarea ne-a însoţit şi la Timişoara, ea le-a putut povesti celor veniţi la film de ce şi-a ales acest subiect şi cât de problematic a fost să găsească o familie care să îi permită accesul în intimitatea ei.  La discuţii au fost prezenţi şi reprezentanţii de la Salvaţi copiii din Timişoara

Eveniment realizat cu sprijinul CNC (Centrul Naţional al Cinematografiei)

Partener: Primăria Municipiului Timişoara, Filarmonica Banatul
Sponsor: Ribox
Parteneri media locali: Radio România Timişoara, Actualitatea, Timişoara Express
Parteneri media: Digi24 Timişoara  //  Ca-n Filme  //  radioguerrilla.ro  //  cinemarx.ro  //  cooperativaurbana.ro  //  zilesinopti.ro  //  gratuitor.ro  //  lapunkt.ro  //  cinefan.ro  //  romaniapozitiva.ro  //  ziarulmetropolis.ro  //  e-cultura.info

Comments are closed