EVENIMENTELE DOCUART FEST 2018: dezbateri, ateliere, expoziții

Ediția VII propune un program complex care cuprinde sesiuni de discuții, expoziții și un atelier VR. Invitați vor fi specialiști români și din străinătate care se reunesc în jurul unui conținut dedicat dimensiunilor documentarului, urmărind să creeze un dialog multilateral ce vizează profesioniștii din mai multe industrii, publicul de festivaluri și nu numai.

 

Masterclass: DESPRE  MEMORIE ȘI IDENTITATE ÎN JURUL DOCUMENTARULUI
Știrbei Center | Vineri, 9 noiembrie, ora 16:00

Documentarul nu este perisabil, reprezintă un material documentat, s olid construit, care are puterea de a consolida identitatea și de a persista în memoria colectivă și individuală. Ca produs cultural, acesta contribuie la procesul de construire a memoriei și identității noastre culturale. Istoricul Alin Ciupală decodează implicațiile și impactul acestui gen cinematografic la nivelul societății românești.

Informații și rezervări

 

Dezbatere: TERAPIA PRIN DOCUMENTAR
Știrbei Center | Vineri, 9 noiembrie, ora 18:00

Discuția vizează sublinierea importanței și a modului în care filmul documentar transformă oamenii – fie ei realizatori, subiecți, sau publicul spectator. Cinematerapia, efectul de catharsis din filmul documentar versus efectul de catharsis din psihoterapie, instrumentele prin care un documentar își exercită rolul vindecător – sunt principalele direcții ale discuției la care vor lua cuvântul psihoterapeuți și realizatori de film documentar, discuția fiind moderată de regizoarea Mirona Radu.

Informatii și rezervări

 

Dezbatere:  CENZURĂ VS. CORECTITUDINE POLITICĂ
Londohome | Miercuri, 7 noiembrie, ora 17:00

Ce înseamnă “political correctness” și care sunt efectele produse de sintagma pe care o auzim tot mai des în ultimii ani? Ce pierde arta, în mod special cinematografia, de pe urma acesteia? Sabotează corectitudinea politică arta? Vor participa la dialogul constructiv artiști și oameni de cultură, precum și jurnaliști din mai multe domenii, publicul fiind invitat să li se alăture.

Informatii și rezervări

 

Masterclass: CAPCANELE DISTRIBUȚIEI DE FILM ÎN FESTIVALURI
Știrbei Center | Sâmbătă, 10 noiembrie, ora 13:00

Cum poți atrage atenția asupra documentarului tău, știind că festivalurile reprezintă platforma publică cea mai importantă pentru documentarul creativ, preluând astfel rolul atribuit în mod tradițional cinematografelor și televiziunii?

Cum funcționează festivalurile, cum caută și selectează filme și autori sau nume noi pentru a-și crea propria identitate? Cum să planifici totul în mod adecvat și să prezinți documentarul la festivalul potrivit?

Discuția condusă de regizoarea Mirona Radu o va avea ca invitată specială pe Ksenia Gapchenko, fost programator de film pentru Centrul de Film Documentar de la Moscova, în prezent consultant festivalier pentru filme din Rusia și Europa de Est la cele mai importante festivaluri de film documentar precum IDFA, Visions du Reel, DOK Leipzig.

Seminarul va fi susținut în limba engleză. Evenimentul va fi precedat de prezentarea Școlii de film documentar Marina Razbezhkina de la Moscova și a Școlii de film documentar a Academiei Docuart.

Informatii și rezervări

 

Expoziție: IMAGINI TACTILE
Palatul Suțu | 6 – 11 noiembrie | 10:00 – 17:30

IMAGINI TACTILE: Expoziție pentru nevăzători cu personalități din istoria României

Docuart Fest găzduiește IMAGINI TACTILE, un proiect ce a pus bazele primei biblioteci virtuale de imagini accesibilizate pentru persoanele cu deficienţe de vedere din România, făcând primul pas pentru a încuraja cultura consumului de imagini tactile în comunitatea nevăzătorilor. Expoziția cu componentă multimedia cuprinde imagini accesibilizate prin tehnici specifice de reinterpretare a formelor şi printate în relief pe o hârtie specială, corelate cu descrieri ce pot fi uşor accesate prin telefonul mobil.

Inițiator: Asociația pentru Dezvoltare Urbană
Partener: Centrul de Consultare Istorică
Proiect cofinanțat de AFCN

Detalii aici

 

Expoziții: PhotoDoc: Expoziție de fotografie documentară
Muzeul Național al Țăranului Român | 7 – 10 nov. | 15:00 – 22:00

Expoziția PhotoDoc prezintă rezultatele atelierului de fotografie documentară organizat de Academia Docuart pentru un grup de liceeni din Târgu Jiu alături de profesori de fotografie și cineaști, într-o inițiativă de valorizare a potențialului creative al tinerilor. Atelierul de fotografie a fost realizat în august 2018. Proiect cofinanțat de AFCN.

Detalii aici

 

Atelier VR: Dorin Moldoveanu
The VR Cinema – Veranda Mall | 8 nov. – 14:00

Ți-ai dorit să fii printre actori/personaje și să iei parte la acțiune din mijlocul platoului, nu dintr-o sală obișnuită? Filmele VR îți oferă libertatea de a privi orice colț al camerei, te transpun într-un mod foarte realist în mijlocul acțiunii. Vom privi o selecție de filme VR și le vom comenta împreună pentru a înțelege mai bine acest mediu nou de a spune povești imersive.

Atelierul va fi susținut de Dorin Moldoveanu, filmmaker cu interese civice, interesat de VR, realitatea augmentată atât pentru văzători cât și pentru nevăzători.

Informatii și înscrieri