Cristian Tudor Popescu, Magda Mihăilescu și Marian Crișan au acordat  8 premii la a 4-a ediție a Docuart Fest

Cristian Tudor Popescu, Magda Mihăilescu și Marian Crișan au acordat 8 premii la a 4-a ediție a Docuart Fest

/

Duminică, 4 octombrie 2015, s-a încheiat a 4-a ediție a București Docuart Fest. Festivalul documentarului românesc și-a desemnat câștigătorii celor 3 secțiuni competiționale.


Juriul, format din Cristian Tudor Popescu, Magda Mihăilescu și Marian Crișan, a decis să acorde marele premiu documentarului  “Roboțelul de aur” regizat de Mihai Dragolea și Radu Mocanu.
Premiul a fost înmânat de jurnalistul Cristian Tudor Popescu: “Criteriul principal după care juriul s-a ghidat în acest palmares a fost chiar definiția documentarului, ce îl deosebește de filmul de ficțiune, în primul rând aderența la real, să lucreze cu secvențe de real, fără mizanscenă, fără trucuri, fără efecte speciale, încercând să folosească doar ceea ce oferă viața pentru ecran”.


Filmul vorbește despre Steluța Duță, o boxeriță de 32 de ani, abandonată la naștere, multiplă campioană europeană și mondială, care se pregătește pentru ultimul mare campionat din cariera sa sportivă. Speră că acest ultim câștig îi va aduce lucrul pe care nu l-a avut niciodată, o casă.

Premiu pentru pentru cea mai bună regie la secțiunea studențească a fost acordat lui Artur Boruzs, pentru pentru filmul documentar “Românești”.

Premiu pentru pentru cea mai bună imagine, secțiunea studențească, a fost înmânat lui Dragoș Mihai Hanciu pentru filmul “Brudina”, regia Dragoș Mihai Hanciu.

Premiu pentru pentru cel mai bun montaj, secțiunea studențească a fost acordat lui Cristian Radu pentru montajul filmului documentar “Românești”, în regia lui Artur Boruzs.

La secțiunea principală, premiul pentru cea mai bună regie a fost câștigat de Răzvan Georgescu pentru filmul documentar, “Pașaport de Germania”.


Premiu pentru pentru cea mai bună imagine, secțiunea principală, a mers către Susanne Schüle pentru imaginea filmului documentar “Afară”, regia Andrei Schwartz.

În cadrul aceleași secțiuni, principale,  premiul pentru cel mai bun montaj a fost câștigat de Letiția Ștefănescu pentru montajul filmului documentar “Aliyah DADA”, regia Oana Giurgiu.

Începând cu această ediție, Docuart Fest a introdus o nouă secțiune competițională, dedicată documentarului de televiziune. În cadrul acesteia, premiul a fost câștigat de filmul “Călușarii din Bârla”, în regia Adrianei Oprea.

Despre selecția de filme din acest an, filmologul Cristian Tudor Popescu a afirmat: “Au fost filme bine făcute din punct de vedere cinematografic, montaj, imagine, regie chiar, însă, au fost marcate de tezism, de încercarea de a manipula spectatorul adunând niște date reale, dar ducându-le spre ideea pe care realizatorul vrea să o impună cu orice preț spectatorilor.”


Filmele proiectate la Docuart Fest au fost urmate de sesiuni de Q&A cu realizatorii, moderate de Florin Barbu, Celina Nițu și Daniela Apostol.

Festivalul s-a încheiat duminică seara, cu gala de premiere și o retrospectivă Thomas Ciulei. Ediția a 4-a a festivalului dedicat exclusiv documentarului românesc a avut loc în perioada 30 sept – 4 octombrie 2015, la Cinemateca Eforie și Cinema Muzeul Țăranului, cu intrare liberă.

Ediția din acest an a fost realizată cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) și a Ministerului Culturii, partener principal Muzeul Național al Țăranului Român.
Organizatorii Docuart Fest mulțumesc sponsorilor și partenerilor media ce s-au aratătat dedicați cauzei culturale a documentarului românesc.