Expoziție

Raluca Arnăutu, una dintre cele mai active și reprezentative voci ale generației anilor 2000, pe scena de artă românească contemporană, este fascinată și totodată fascinează publicul prin instalațiile sale de mari dimensiuni. Instalații ce iau naștere adesea din materiale textile de diferite texturi și combinații, sau din obiecte găsite fie la târgurile de vechituri, fie din jucării dezmembrate și transformate în personaje fantastice conforme cu viziunile artistei. Personajele sale vorbesc despre o lume de mult apusă plina de emoție și sensibilitate. Artista Raluca Arnăutu este printre puținii artiști români care aduce în prim plan zona instalațiilor textile sau din materiale ce trimit cu gândul la arte povera, cu subiecte preluate din estetica suprarealista, toate decantate sub forma unor obiecte de amintesc de pop art.

Raluca Arnăutu reprezintă una dintre cele mai coerente viziuni în ceea ce privește expozițiile de instalații cu obiecte de mici și mari dimensiuni. În ultimii 5 (cinci) ani a participat în cadrul a importante expoziții de grup și a prezentat expoziții personale în care stilul său și maniera de lucru a devenit inconfundabilă. Participarea în cadrul celei de-a treia ediții a Carnavalului Copiilor de la Veneția cu proiectul ,,Lighioane și Supralighioane” în 2012, în cadrul unei expoziții de grup, a reprezentat una dintre cele mai importante participări internaționale. Din acel moment artista a făcut o serie de expoziții personale dintre care vom aminti ,,Zoolandia” în 2013 și ultima, ,,Cutii, sertare și un gibon” în 2015 la Anaid Art Gallery din București.

Proiectul expozițional ,,Noise and Silence” continuă preocupările artistei în zona investigării instalației, însă privită de data aceasta dintr-un alt unghi. Dacă până acum, artista folosea materiale textile și obiecte găsite ce se transformau în instalații pline de lumină și culoare, de data aceasta vor fi folosite cu preponderență paiele de plastic și blacklight-ul. În cadrul proiectul vor fi inserate şi câteva instalaţii semnate de Matei Arnăutu, ca artist invitat. Matei Arnăutu jonglează în cadrul demersului său creator cu obiecte ready-made adaptate proiectelor sale artistice. Lumea glam a societăţii contemporane prinde viaţă prin intermediul unor instalaţii conceptuale de mari dimensiuni ce fac trimitere la ideea de zgomot şi linişte. Artist cu o puternică şi solidă viziune conceptuală, Matei Arnăutu reinterpretează conceptul de aparat TV transformându-l într-o structură fluidă, în care zgomotul nu mai poate fi perceput. Artistul rastoarnă şi transformă problematica instalaţiilor video făcute de Nam June Paik, în care zgomotul era un element extrem de important.

Expoziția ,,Noise and Silence” va prezenta instalații care fac trimitere directă la mediul cinematografic și radiofonic prin rediscutarea și reinterpretarea unor obiecte fără de care aceste medii nu ar funcționa, cum sunt circuitele, microfonul, căștile audio, radio-ul și ecranul TV. Doar instalația cu un nor luminos de mari dimensiuni acoperit cu paie și luminat face trecerea la lumea idilică, la atmosfera de pace și visare.

Așa cum precizează și titlul, ,,Zgomot și liniște” (,,Noise and Silence”), Raluca Arnăutu sondează limitele zgomotului în cadrul unor instalații mute. Încearcă prin intermediul acestor instalații să inducă ideea de zgomot în cadrul unei liniști perfecte. Artista își argumentează astfel proiectul: ,,Zgomotul de orice natură are un impact mare asupra oricărei ființe și nu numai. Amplitudinea vibrațiilor, cât și diminuarea lor m-a fascinat dintotdeauna iar proiectul de față încearcă o interpretare a acestui fenomen.

Zgomotul peliculei cinematografice, sunetul pe care îl lasă acul brațului de pickup pe placa de vinil, zgomotul care leagă undele radio, toate acestea sunt în prezent pentru mine un material complex de cercetare.

În acest proiect am încercat să înlocuiesc aceste vibrații cu imagini statice, cu un impact vizual mare care să trimită la ideea de sunet. În viziunea mea acestea transmit semnale vizuale, luminoase, circuite exacte, perfect calculate.

Ecranul de televizor, căștile audio, microfonul, radio-ul, toate aceste obiecte uzuale își metamorfozează sunetele și semnalele și vor putea fi receptate prin spectrul culorilor și al luminii.

Fiind vorba de sunet, de data aceasta nu se va auzi nimic, în schimb va putea fi observat. Sunetul va putea fi văzut în liniște. Zgomotul va fi reprezentat prin câteva circuite luminoase care să dea senzația de tumult, de perturbație sonoră.”

Proiectul expozițional ,,Noise and Silence” aduce în prim plan legătura dintre lumea cinematografică și artele vizuale prin intermediul instalațiilor, ce vor fascina publicul avizat și cel amator.