Juriu

Magda Mihăilescu Cristian Tudor Popescu Marian Crișan

 

Din categoria freș, aparține, de asemenea, juriul Docuart Fest 2015. Cunoscători, activi și pasionați ai cinematografiei autohtone, îi întâmpinăm la această ediție pe Cristian Tudor Popescu, Magda Mihăilescu și Marian Crișan. Entuziaști ai filmului românesc, ai documentarului și culturii mai cu seamă, aceștia se fac responsabili de numirea celor mai bune dintre producțiile prezente la cea de-a IV-a ediție.

Magda Mihăilescu este critic și istoric de film, absolventă a Facultății de Filosofie, secția Ziaristică. Este membru al Federației Internaționale a Criticilor de Film (FIPRESCI) și face totodată parte din Uniunea Cineaștilor din România, fiind de cinci ori laureată a premiului pentru critică de film şi cărţi de cinema acordat de UCIN.

Cristian Tudor Popescu este absolvent al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din Bucureşti. Este scriitor, gazetar și filmolog. Doctor în cinematografie al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, a susținut cursuri de Tehnici de Manipulare și Propagandă în Cinematografie și Televiziune. Este membru al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) și autor al cărții “Filmul surd în România mută: politică și propagandă în filmul românesc de ficțiune (1912-1989)”, pentru care a primit Premiul Academic al Uniunii Cineaștilor din România, în anul 2011. În anul 2013 lansează volumul “Filmar”.

Marian Crișan a absolvit, în anul 1999, Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică, secția Regie. Îşi începe activitatea regizorală cu filmul documentar “Comunismum mobilae” (1998). În anul 2008 câștigă “Palme d’Or” la Festivalul de Film de la Cannes și premiul pentru cel mai bun film de scurt metraj de la Stockholm International Film Festival cu scurt metrajul ”Megatron”. Debutul în lungmetraj și l-a făcut cu filmul “Morgen” (2010), peliculă pentru care a câștigat Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de la Locarno. În 2012, cel de-al doilea lung metraj, “Rocker”, a avut premiera mondială la Festivalul de Film San Sebastian.