Masterclass

Cornel Mihalache – Documentarul TV: Creație

Cinemateca Eforie 2 octombrie, ora 11:30

Vineri, 2 octombrie, Cornel Mihalache deschide seria master class-urilor Docuart Fest cu “Documentarul TV: Creație”, o discuție care urmează traseul filmului documentar prezent pe televizor: de la momentul cercetării subiectului și până la difuzarea materialului final. Care este scopul, de ce există subiecte la comandă, cum se naște documentarul TV, dar și toate celelalte elemente componente ale procesului vor fi deslușite de la ora 11:30.

Cornel Mihalache este regizor, jurnalist şi actor cu o vastă experienţă în lumea filmului şi televiziunii.  Începând cu 1997 şi-a pus bazele acestei experienţe profesionale în Televiziunea Română, unde îl întâlnim, de asemenea, în ipostaza de realizator de emisiuni.

 

Dan Curean – Despre practica vânătorii de imagine în documentar

Cinemateca Eforie 3 octombrie, ora 11:30

Dan Curean va susține pe 3 octombrie, de la 11:30, cea de-a doua sesiune dedicată practicii vânătorilor de imagine în filmul documentar – o sintagmă promovată de acesta ca fiind specifică filmului documentar – la Cinemateca Eforie.

“Încerc sa susțin o analogie între practica și tehnica vânătorii ancestrale și metodologia filmării realității, cu deosebirea că, în cazul filmului documentar, trofeul e ‘clipa de viață’ imortalizată pe peliculă”, spune acesta.

Dan Curean este regizor, realizator si director de imagine, profesor la Facultatea de Teatru și Televiziune, dar și la Facultatea de Știinte Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj. Este specializat în producția de film documentar, semnând producții ca “People of Romania” sau “Gone Wild”. De asemenea, o parte a activității sale este dedicată studioului regional Cluj al Televiziunii Române, înca din anul 1994.

 

Ioana Bâldea Constantinescu –RadioDocumentarul: Imagini audio. Obiecte sonore. Incursiune în feature-ul radiofonic

Journey Pub 4 octombrie, ora 13:30

Duminică, de la 13:30, Ioana Bâldea Constantinescu va ține master class-ul “RadioDocumentarul: Imagini audio. Obiecte sonore. Incursiune în feature-ul radiofonic”, realizând un exercițiu de naratologie în FM, prin prisma experienței de jurnalist și om de radio.

“Putem să surprindem ritmul unei emisiuni de montaj, comparativ cu on air-ul, să definim celebrul ‘timp real’ în parametri care evadează din manual, să discutam despre pagina sonoră și modul în care o umplem. Orice poveste poate fi un subiect de feature radiofonic. Poate genera imagini audio”, spune Ioana.

Ioana Bâldea Constantinescu este jurnalist în cadrul Societății Române de Radiodifuziune, fiind moderator, producător, coordonator de line cu interese în zonele de documentar, feature, sound art, sound environment. Realizează articole, recenzii, cronici de călătorie, interviuri pentru numeroase publicații românești.